Opis pasme
   
Standard Pasme
   
 
 
   
 
 
Welsh Corgi Cardigan
Valižanski ovčar - cardigan

ZGODOVINA: Obstaja vec teorij o izvoru Corgija. Obe varijanti Corgija – Pembroke in Cardigan – sta verjetno potomca švedskega Vallhunda, katerega so v Wales pripeljali Vikingi okoli leta 800. Velika verjetnost je, da je Cardigan mnogo starejši. V Wales naj bi ga pripeljali Kelti približno leta 1200 pr.n.št. (ime Corgi prihaja iz keltske besede »corgi«, ki je pomenila pes).

Drugi vir trdi, da so Pembroka pripeljali v Wales flamski tkalci okoli leta 1100. Katerakoli trditev je pravilna, resnicno je, da se je pasma razvila v Pembrokeshiru v Walesu. Prvotno so ga uporabljali za priganjanje živine, kar mu je uspevalo s šcipanjem in laježem. Njegova nizka konstitucija mu je omogocala, da se je prikradel pod govedo brez kakršnih poškodb ali brc. Pembroke in Cardigan sta bila križana do leta 1930. V tem casu so vzreditelji zaceli poudarjati njune razlike.

Pembroke je znan kot najljubša pasma kraljice Elizabete II. To mu je verjetno pripomoglo, da je veliko bolj popularen in razširjen kot Cardigan.

ZNACAJ: Mocan, zelo intelegenten, poslušen, zvest, vdan, zašcitniški, pogumen – velik pes v majhnem telesu.

Že kot mladica ga moramo pravilno socalizirati in uciti, da se izognemo njegovemu pretirano zašcitniškemu obnašanju, ko odraste. Pembroke zna biti bolj potepuški. nemiren in razdražljiv kot Cardigan. Kar nekaj primerkov te pasme je poginilo kot branitelj svojega doma, vendar so bili premajhni za situacijo.

NEGA: Ne potrebuje veliko nege, dovolj je zmerno šcetkanje. V primeru potrebe, ga lahko skopamo.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 13-16 let

 
 
   
   
 
All contents © 2004. All rights reserved