Opis pasme
   
Standard Pasme
   
 
 
 
 
 
Shetland Sheepdog
Šetlandski ovčar

ZGODOVINA: Sheltiji, kot jih vidimo danes so razmeroma mlada pasma. Originalni rod je obstajal iz Skandinavskih ovcarjev, iz istega rodu kot Norveški Buhund in Islandski pes. Nordijski ovcarji so redkokdaj omenjeni v zgodovini pasme, vendar je utemeljeno predvidevanje, da so originalni nordijski kolonisti s seboj poleg psov pripeljali tudi njihove majhne ovce, krave in celo konje. Obstaja arheološki dokaz o obstoju takšnih psov pred prikljucitvijo Šetlandskih otokov Škotski.

V sredini 19. stoletja je turizem postal pomembna gospodarska panoga za otoke in domacini so odkrili, da ena od stvari, ki jih lahko prodajo turistom so njihovi mali psi. Turistom so bila majhna, puhasta bitja všec in otocani so zaceli vzrejati vse kar je bilo majhno in puhasto. Pri križanju so uporabili pasmi Prince Charles spaniel in Pomeronca (Pomeronci so v zacetku 19.stol.. bili vecji kot danes, izgledali so kot mali samojedi). Videz zgodnjih Sheltijev je bil bolj podoben Papillonom. Nekateri so imeli zelo kratke noge in njihovi predniki so verjetno bili Corgiji.

Konec 19. in v zacetku 20.stol. so se otocani zavedali, da originalni tip psa izginja. V tem casu so zaceli pse križati z razstavnimi primerki Collija in to je bil zacetek razvoja današnjega tipa Sheltija. Prvo ime pasme je bilo Shetland Collie, cemur so nasprotovali vzreditelji Collijev in dosegli, da je Kennel Club preimenoval pasmo v Shetland Sheepdog. Prvic se je pasma pod tem imenom pojavila Septembra l.1914.

ZNACAJ: Ne samo po videzu, tudi karakterno je Sheltie zelo podoben Škotskemu ovcarju. Je prijazen pes, brez znakov agresivnosti in nervoze, zelo primeren za družine z otroci, zelo primeren pa je tudi za starejše osamljene ljudi, saj jim Sheltie zna biti izreden prijatelj. Zaradi svoje izredne gibcnosti je vedno bolj uporaben pri agility, kjer dosega izredne dosežke Je izjemno intelegenten in lahko ucljiv.

NEGA: Nega je zaradi istega tipa dlake kot pri Škotskem ovcarju potrebna enako, kot je že omenjena pri Škotskem ovcarju.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 13-15 let

 
 
   
   
 
All contents © 2004. All rights reserved