Opis pasme
   
   
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Rough Collie
Dolgodlaki škotski ovčar

ZGODOVINA: Kot za vecino današnjih pasem je tudi za Škotskega ovcarja natancen izvor nedolocen. Ne domnevajo konkretnih oblikovanj pasme pred letom 1860. V tem casu je kraljica Victoria obiskala Škotsko in collie je z njegovo lepoto in intelegenco nanjo napravil velik vtis. Ob odhodu nazaj v Anglijo je s seboj odpeljala vec collijev in njihova popularnost je bila zagotovljena.

Nedvomno je, da so ovcarji živeli v severozahodnem predelu Škotske in v gorah Walesa stoletja. Buffon, naravoslovec 18 stol. Jih je identificiral kot eno od starejših znanih pasem. Še vedno se pojavljajo govorice, da so Romi, ko so prepotovali Anglijo, pripeljali collija s seboj, kateri se je križal z domacimi ovcarji Škotske in Walesa. To je seveda samodomneva.

Okoli l. 1860, po vrnitvi kraljice Victorie v Anglijo, današnji tip collija se je zacel vzrejati. Moca pecat je colliju pustilo križanje z ruskim hrtom. Od takrat je collie postal popoln tip pasme, bolj velik, bolje grajen in veliko bolje odlakan. Z lepo dolgo in ozko glavo, »nedolžnim« pogledom in intelegenco, je današnji collie specificno lepši od ovcarja sredi 18.stoletja.

Preden je pasma vzbudila pozornost kraljice Victorie in nato njenega poskusa oblikovati specificno vrsto pasme je bilo vec vrst ovcarjev, ki so danes loceno doloceni po vrstah pasme: dolgodlaki škotski ovcar, kratkodlaki škotski ovcar, Border collie, bradati ovcar. Pasja razstava, ki je bila leta 1861 v Birminghamu v Angliji, v mestu kjer zdaj vsako leto priredijo znani Crufts Dog Show, je bila prva, ki je uradno dolocila novo pasmo – Rough collie (dolgodlaki škotski ovcar). Nekateri od zgodnjih primerkov so imeli polovicni rep, drugi so bili celo brez repa.

Leta 1868 se je skotil resnicno lep Škotski ovcar z imenom »Old Cookie«. Bil je bogato odlakan pes soboljeve barve z veliko belo bogato grivo, belimi sprednjimi in zadnjimi tackami, z belo piko na koncu repa. Po mnenju mnogih kinoloških strokovnjakov, je bil daljni prednik današnjega soboljevo belega ovcarja.

Svojo svetovno slavo je Škotski ovcar dosegel po vlogi v filmih o Lassie. Takrat so si skoraj vsi želeli prav takega psa. Vendar pa je slava colliju zelo škodovala. Poleg pravih vzrediteljev se je pojavilo mnogo novih »vzrediteljev«, ki pa o vzreji niso imeli nobenega pojma, zanimal jih je samo hiter zaslužek. Pojavile so se plašne, živcne in fizicno slabo grajene živali. Šele po evforiji, ko collie ni bil vec moderen pes, se je pasma zopet vrnila v roke pravih vzrediteljev. Precej let nacrtne vzreje je bilo potrebno, da se je zopet pojavil psihicno stabilen, mocan, dobro in skladno grajen collie.

ŠKOTSKI OVČAR DANES: Nekoc je bil collie delovni pes in njegova telesna zgradba je bila grajena temu namenu. Vendar v današnjih casih njegova vloga ni vec namenjena preganjanju cred ovac. Seveda so še izjeme, ki uporabljajo to pasmo za cuvanje svojih cred, je pa zato odlicen pes za agility in zadnje case tudi popularen šport obedience.

Danes Škotski ovcarji z svojo intelegenco, gibcnostjo, živahnostjo, nedolžno ljubkim pogledom in neizmerno zvestobo svojemu cloveškemu partnerju in njegovi družini še vedno osvaja srce ljubiteljev te cudovite pasme.

ZNAČAJ: Škotski ovcar je prijazen pes, brez znakov agresivnosti in nervoze. Je zelo vdan in zvest svojemu gospodarju in njegovi družini. Za gospodarja si izbere samo enega clana družine. Je velik ljubitelj otrok, vendar se agresivnim otrokom rajši umakne. Je zelo intelegenten in lahko ucljiv, vendar pri ucenju nikakor ne smemo uporabljati sile. Da bomo imeli samozavestnega in ubogljivega psa je zelo pomembno, da psa že kot mladica navajamo na razlicne situacije. Priporocljivo je, da z novim družinskim clanom obiskujete malo šolo, kjer se bo med drugim navadil tudi pasje družbe. Je zelo primeren za zacetnike, ki še nimajo izkušenj s psom.

NEGA: Škotskega ovcarja moramo 1x tedensko temeljito pocesati in skrtaciti, ce pa želimo imeti negovanega psa ali imamo razstavnega psa, vsakih 10 dni opravimo temeljito gromiranje. Naucite psa stati na trimski mizi – obvaruje vaš hrbet in tudi gromiranje bo temeljitejše.Za gromiranje potrebujete:

  spray steklenico, v kateri zmešate 1 del coat polish-a s 4 deli vode

  grooming puder

  nylon-šcetinasto krtaco

  glavnik

  škarje

  šcipalec za kremplje

Na zacetku gromiranja prvo preverimo, ce ima pes vozle za ušesi. Ce so, nanesimo nekaj pudra, prvo razcešemo s prsti in nato temeljito z glavnikom. Nato zacnemo s krtacenjem. Prvo poškropimo psa z mešanico coat polish-voda. Dvignite dlako in poškropite pod njo. Nanesite malo pudra in ga dobro vmasirajte v kožuh. Nato psa dobro izšcetkajte s krtaco. Pazite, da ne boste kakšen del izpustili. Bele predele, posebno noge, ocistite tako, da nanesete vecjo kolicino pudra pomešanega skupaj s krompirjevim škrobom (gustin), zmasiramo in nato temeljito skrtacimo. Preverite, ce ima pes predolge kremplje. Ce so, mu jih previdno skrajšajte s šcipalcem. S škarjicami poravnamo resice na zadnjih nogah.

Ce želimo imeti razstavnega psa, ga že kot mladica zacnite uciti, da si pusti pregledati zobovje in telo.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 13-15 let.

 
 
   
   
 
All contents © 2004. All rights reserved