Opis pasme
   
Standard Pasme
   
 
 
 
 
 
Old English Sheepdog - Bobtail
Staroangleški ovčar - Bobtail

ZGODOVINA: Pasma Bobtail je bila ustvarjena s križanjem Bearded Collija in psi pripeljani iz Rusije (južnoruski ovcar), Baltika ali Francije okoli leta 1800. V Angliji so ga v glavnem uporabljali kot priganjaca ovac in goveda na tržnico. V starih casih se je pasma imenovala samo Bobtail, katero ime je dobil zaradi kupiranega repa. Kmetje so jih vsako pomlad skupaj z ovcami ostrigli in uporabljali dlako za izdelavo toplih odej in oblacil. Bobtail je bil odlicen ovcar, zaradi izredno dobrega prenašanja mrazu so ga uporabljali tudi kot cuvaja severnih jelenov.

ZNACAJ: Je odlicen družinski pes in izreden ljubitelj otrok, nežen, ljubezniv, prijateljski, intelegenten, zvest in zašcitniški. Je prilagodljiv in temperamenten. Ima mocan instinkt za cuvanje in bo cuval družino svojega lastnika, posebno otroke. Rad se drži doma. Pri ucenju zna biti nekoliko uporniški in rabi izkušenega ucitelja. Najboljši dosežki se dosežejo s pravilno motivacijo.

NEGA: Zaradi obilne dlake, potrebuje precej nege (4-5 ur na teden). Priporocljivo je vsakodnevno cesanje in šcetkanje, sicer se mu dlaka zavozla. Privošcimo mu 1x mesecno kopanje.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 10-12 let.

 
 
   
   
 
All contents © 2004. All rights reserved