Standard Pasme
   
 
 
 
 
 
 
 
Bearded Collie
Bradati Škotski ovčar

FCI 1 skupina
sSekcija 1 ovčarski psi
Št. standarda 271
Dežela izvora: Velika Britanija

SPLOŠNI VTIS: Dolg, aktiven pes, daljši kot višji v razmerju 5 proti 4, dolžina merjena od predprsja do zadnje strani stegna. Psice so lahko rahlo
daljše. Čeprav močno grajen, se pod telesom mora videti svetloba in ne sme izgledati pretežek. Bister, raziskujoč izraz je značilna lastnost.

ZNAČILNOSTI: Pozoren, živahen, samozavesten in aktiven.

ZNAČAJ: Trden, intelegenten delovni pes, brez znakov nervoze ali agresivnosti.

GLAVA: Glava mora biti v sorazmerju z velikostjo psa. Čelo je široko, ravno in kvadratično, razdalja med stopom in temenom je enaka širini med koreni uhljev. Gobec močan in enako dolg, kot je razdalja med stopom in temenom. Celoten vtis
je pes z močnim gobcem in lobanjo, ki ima dovolj prostora za možgane. Zmeren stop. Smrček velik in kvadratičen, navadno črn, vendar normalno sledi barvi dlake pri modrih in rjavih. Smrček in ustne morajo biti v celoti pigmentirane, brez lis in madežev. Pgmentacija usten in vek sledi barvi smrčka.

OČI: Barva oči se mora ujemati z barvo dlake. Oči so široko narazen, velike, mehke in vdane, ne bolščeče. Obrvi so obokane navzgor in nazaj, toda ne tako dolge, da bi prekrile oči.

UHLJA: Srednje velikosti in padajoča. Ko je pes pozoren, se uhlja dvigneta ob korenu, toda ne nad linijo lobanje, s tem se navidezno poveča širina lobanje.

GOBEC: Zobje so velliki in beli. Močna čeljust s pravilnim in popolnim škarjastim ugrizom, ki je zaželjen, to pomeni, da zgornji sekalci tesno
prekrivajo spodnje sekalce in so raščeni pravokotno v čeljust. Kleščast ugriz se tolerira, vendar je nezaželjen.

VRAT: Primerno dolg, mišičast in rahlo obokan.

SPREDNJI DEL: Pleča dobro nazaj, dobra okotenost. Noge ravne in navpične močnih kosti, pokrite z gosto dlako po vsej nogi. Dlani gibljive, brez šibkosti v zapestnem sklepu.

TELO: Dolžino hrbta tvori dolžina prsnega koša in ne ledij. Hrbet raven, rebra dobro obokana, vendar ne sodčkaste oblike. Ledja močna, prsni koš globok in daje dovolj prostora srcu in pljučam.

ZADNJI DEL: Mišičast, z dobro golenjo, dobro ukrivljenim kolenskim sklepom in nizkim stopalom.. Stopalo je pod pravim kotom glede na tla, in pri normalni stoji, je takoj za navpično linijo stegna.

ŠAPE: Šape so ovalne z dobrimi blazinicami. Prsti so obokani in tesno skupaj, dobro pokriti z dlako, tudi med blazinicami.

REP: Nizko nastavljen, ne zvit ali z zanko in dovolj dolg, da zadnje repno vretence doseže vsaj skočni sklep. Nošen nizko s konico zavito navzgor kadar pes stoji ali hodi, lahko se vzdigne kadar teče, vendar nikoli nošen preko hrbta. Pokrit z obilno dlako.

GIBANJE: Prožno, povezano, z dolgim korakom, tako, da prekriva tla z minimalnim naporom.

DLAKA: Dvojna z mehko, kosmato in gosto podlanko. Zgornja dlaka je ravna, trda, močna in košata, daleč od volnastosti in skodranosti, čeprav so rahli valovi dovoljeni. Dolžina in gostota dlake sta zadostni, da zagotovita zaščito
in obliko psu, toda ne toliko, da bi skrile naravne linije telesa. Dlaka se ne sme nikjer trimati. Dlaka po gobcu je ob straneh malo daljša, tako da pokrije ustne. Z lic, spodnje čeljusti in brade se dlaka daljša proti prsnem košu in tvori tipično brado.

BARVA: Barve so: siva, rjava ččrna, modra, vsi odtenki sive, rjave in peščene barve z ali brez belih lis. Bela barva se lahko pojavi le kot bel gobec, lisa na glavi, bela je lahko konica repa, prsi, noge in šape. Če je ovratnik, potem
korenine belih dlak ne smejo segati za lopatice. Bela barva se ne sme pojaviti nad kolenskim sklepom na zunanji strani nog. Nežne rjave lise so sprejemljive na obrveh, na notranji strani uhljev, na licih, pod korenom repa in na nogah, kjer se bela barva stika z glavno barvo.

VELIKOST: Idealna višina za psa je 53-56 cm
Idelna višina za psice je 51-53 cm Splošna kvaliteta in sorazmerja morajo biti pomembnejša od velikosti, toda velika razlika od idealne je nezaželjena.

NAPAKE: Vsako odstopanje od zgornjih zahtev se mora obravnavati kot napaka in resnost, s katero se napaka obravnava mora biti v točnem sorazmerju z njeno stopnjo.

OPOMBA: Samci morajo imeti dva vidna normalna moda, popolnoma spuščena.

 


 
   
   
 
All contents © 2004. All rights reserved