Opis pasme
   
Standard Pasme
   
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Bearded Collie
Bradati Škotski ovčar

ZGODOVINA: Bearded collie naj bi nastal s križanjem s Poljskim nižinskim ovcarjem, katerega je pripeljal na Škotsko poljski kapitan, ki je prodal tri svoje pse škotskemu farmerju

Psi so parili domace ovcarske psice, kar je postal temelj za pasmo Bearded collie.

Stoletja je bil Bearded collie na Škotskem uporabljen kot pastirski pes ovac in goveda in je bil poznan pod razlicnimi imeni: »Gorski škotski ovcar«, »Starovelški sivi ovcar«, »Visokogorski škotski ovcar«. Collie je škotska beseda, ki pomeni vzdevek za pastirskega psa in izvira iz besede »colley« ali »cooley« in je pomenilo ime za vrsto ovce s crno glavo. Ime Bearded collie (bradati collie) je dobil zaradi dolge dlake pod gobcem , ki je tvorila brado.

V zacetku 20. stoletja je pasma skoraj izginila, vendar so jo rešili s paritvijo dveh parov leta 1944. Tudi danes pasma še ni zelo razširjena.

ZNAČAJ: Poznan po svoji poskocnosti, vas bo živahen Beardie ocaral s svojim veseljem, prisrcnostjo in ljubeznijo. Je igriv in živahen pes z vedno mahajocim repom. Je perfekten družabnik otrok, zanesenjaški in samozavesten. Je humoristicen in pes poln energije, zelo ucljiv za razlicne naloge. Samci so bolj nagnjeni k potepanju, medtem ko so psice bolj mirne in ubogljive.

Beardie rabi družbo cloveka in ga ne smemo pušcati samega in brez dela. Ni primeren za ljudi, ki niso pripravljeni porabiti veliko casa za svojega psa.

NEGA: Dnevno krtacenje dolge, košate dlake je pomembno. Pošpricajta dlako rahlo z vodo, preden zacnete s krtacenjem. Bodite pozorni, da se dlaka ne zavozla. Posebej bodite pozorni na oci, uhlje in tace. Posebno pozornost potrebuje nega ob menjavi dlake. Kopanje ali suho šamponiranje uporabimo samo, ko je res potrebno.

 
 
   
   
 
All contents © 2004. All rights reserved