Ovce in borderski ovčarji
Avtorja: Barbka in Sašo Novak
Ovčarji so psi, ki jih človek že od davnine uporablja kot pomočnike pri delu z ovcami in drugimi domačimi živalmi. Nekatere pasme so bile "vzrejene" zato, da bi z njimi lahko čuvali in branili ovce (in drugo živino) pred volkovi in drugimi zvermi (na primer: šarplaninec, kraševec, kavkaški, maremanski ovčar, .), druge pa predvsem zato, da so sodelovale s človekom - pastirjem. Med te sodijo vsi britanski ovčaski psi - med njimi še posebej izstopajo borderski ovčarji - pa tudi hrvaški, pirenejski in belgijski ovčarji.

Njihova naloga je, da pripeljejo ovce tja, kamor jim ukaže pastir, da zaustavijo in vračajo ovce, ki so zašle, da pomagajo pastirju razdeliti čredo na dva ali več delov ali izdvojiti samo eno ovco. Ti psi vračajo ovce v ograde in pomagajo zganjati ovce po pašnikih pa tudi na sejmih in drugod. Njihovo delo ni niti malo lahko. Z dobro vzgojo lahko postanejo izredni delovni psi, ki imajo močan ovčarski nagon in neizmerno željo po sodelovanju s človekom. Zato ni presenetljivo, da prav te pasme sodijo med tiste, za katere je značilna največja stopnja delovne inteligence.


Slovenski
klub za britanske ovčarske pasme je 10. septembra letos že drugič organiziral preizkus psov za delo z ovcami. V Sloveniji tega preizkusa pod strokovnim vodstvom (še) ni mogoče izvesti. Igor Harej pa s svojimi psicami pašo ovac že dve leti vadi v klubu Sheepdog Isontino, v majhni vasici Sveti Kacijan ob Soči (San Canzian d'Isonzo) v Italiji, v bližini letališča Ronchi, ki ga vodi Martina Bossi. Igorjeva predanost temu lepemu športu in aktivnost v obeh klubih je omogočila, da smo lahko preizkusili pašne sposobnosti tudi ostali člani slovenskega društva.

Paša ovac z borderskimi ovčarji v Sloveniji nima dolge uporabnostne tradicije - ne kot športno kinološka dejavnost, ne kot namensko delo ovčarjev. Kljub temu so najboljši ovčarji med ovčarskimi psi, borderski ovčarji, v Sloveniji vedno bolj priljubljeni. Preizkusa v Italiji se jih je tokrat udeležilo 13, poleg njih pa še dva škotska ovčarja in en avstralski kelpie. Psi so bili različne starosti - najmlajši so bili stari 10 mesecev, najstarejši pa 10 let.

Marsikdo se seveda vpraša, zakaj je preizkus pašnih lastnosti pri borderskih ovčarjih sploh potreben. Večina teh psov živi kot spremljevalci, tekmovalci v agilityu ali poslušnosti, le peščica pa jih opravlja nalogo, zaradi katere so bili vzrejeni. Borderski ovčar je skozi stoletje svojega obstoja pomagal svojemu pastirju pri delu. Kljub spremenjenemu načinu življenja psov in ljudi je nujno, da se ohrani njegova želja po delu in njegovi nagoni, ki so srčika borderskih ovčarjev.

Za preizkus pašnih sposobnosti in učenja paše so potrebne tri stvari. Najprej - prostor, primeren za delo s psi začetniki in prostor za delo z izkušenimi psi. Druga pomembna stvar so ovce, ki so vajene psov in tretje, izkušen "pastir", ki zna delati s psi in ovcami. Vse troje smo srečali v centru SheepDog Isontino.


Martina je pri preizkusu ocenjevala štiri stvari - poslušnost psa, odnos pes-vodnik v smislu sodelovanja pri delu, obvladovanje prostora in pa glavno, delovne sposobnosti psa. Prve tri lastnosti so bile ocenjene z točkami od ena do pet, delovne sposobnosti pa s točkami ena do deset. Vendar na preizkusu psi niso dobili le točk. Martina je vsakemu lastniku razložila, kaj so prednosti in slabosti njegovega psa ter vse to tudi zapisala v zapisnik.

Večina navzočih psov je imela prvič v življenju možnost, da se sreča z ovcami. Pred preizkusom smo bili opozorjeni, da se bodo na testu dogajali čudeži. In res so se. Izrazi na obrazih psov so se spremenili - poteze so postale bolj ostre, oči so posteklenile, spremenilo se je gibanje psov. Psi so padli v neke vrste trans in nekateri izmed njih so v trenutku postali pravi ovčarski psi. Pozabili so na žogice in plišaste igrače, pozabili so na trike. Z Martino so sodelovali, kot da se poznajo že dolgo vrsto let. Nagonsko so vedeli, kaj od njih želi. In to je tisto, po kar smo vsi lastniki prišli - po potrditev, da so naši ljubljenci pravi ovčarski psi.

Italijanski kolegi so udeležencem preizkusa pripravili prijetno presenečenje - pse z največ točkami so nagradili z ličnimi lesenimi darilci, povezanimi z borderskimi ovčarji. Za konec pa smo si vsi skupaj ogledali še prikaz dela treh različno starih in izkušenih psov z ovcami.

 
 
 
   
 
All contents © 2004-2005. All rights reserved